До месец очаквам Омикрон да се разрази у нас. Ако имаме

...
До месец очаквам Омикрон да се разрази у нас. Ако имаме
Коментари Харесай

Кантарджиев: Очаквам Омикрон до месец, а грип в края на януари

До месец чакам Омикрон да се развихри у нас. Ако имаме грип, той ще бъде в края на януари, разяснява проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Той означи, че се надява до коледните празници да имаме към 1000 нови случая на ковид на ден, което по думите му е доста добре.

Очаква се Омикрон до 20-30 дни да пристигна у нас, уточни Кантарджиев пред БНР. Той разясни, че при Омикрона има едно имунологично бягство и без бустерна ваксина не си задоволително предпазен.

Относно приложението на имунизациите против Covid във възрастовата група 5-11 години Тодор Кантарджиев разяснява:

„ Първите данни за разширение на обсега на имунизациите са от Израел и Съединени американски щати, където бяха имунизирани младежи първо над 12-годишна възраст, по-късно над 5-годишна възраст. Най-важното – младият организъм на детето над 5-годишна възраст поема доста добре имунизациите и страничните нежелани резултати при децата над 5-годишна възраст и над 12-годишна възраст са доста по-рядко, в сравнение с при възрастните хора. Второто нещо – имунният отговор, който вършат децата, младият организъм, е доста прекрасен. “

Запитан за какво дребните деца да бъдат имунизирани, откакто карат леко Covid, проф. Кантарджиев разясни:

„ Вярно, не е тежко, както споделят сътрудниците педиатри, само че всеки родител да си намерения 3-4-5 дни с 38-38,5 температура едно дете дали ще бъде спокоен родителят. Според мен доста по-спокоен ще е, в случай че детето се имунизира. “
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР